image

8 στις 10 ΜμΕ φοβούνται την υποκλοπή online τραπεζικών λογαριασμών

Εξαιρετικά ανήσυχες, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες, είναι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του κυβερνοεγκλήματος στη λειτουργία τους. Σχεδόν 8 στις 10 μικρές και μεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα (το 79%) ανησυχούν “σοβαρά” ή “σε κάποιο βαθμό” για την ασφάλεια των τραπεζικών τους λογαριασμών και την πιθανή ηλεκτρονική υποκλοπή τους.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου υψηλό, αλλά χαμηλότερο από την Ελλάδα και κυμαίνεται περίπου στο 70%.

Ένας άλλος κυβερνο-φόβος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας σχετίζεται με το ηλεκτρονικό “ψάρεμα”, με τις επιθέσεις που στοχεύουν στην απόκτηση του ελέγχου των λογαριασμών ή με την κλοπή της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Για την ακρίβεια, το 34% των ελληνικών ΜμΕ ανησυχεί “σοβαρά” και το 45% “σε κάποιο βαθμό” για τους παραπάνω κινδύνους. Στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι επίσης υψηλά και διαμορφώνονται σε 31% και 41%.

Ο τρίτος πιο σημαντικός φόβος των εταιρειών στην Ελλάδα σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια είναι οι ιοί και το κατασκοπευτικό ή κακόβουλο λογισμικό, με το 74% να ανησυχεί “σοβαρά” ή “σε κάποιο βαθμό” για αυτούς τους κινδύνους έναντι 72% στην Ε.Ε.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνουν τα αποτελέσματα του τελευταίου έκτακτου Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τον αντίκτυπο του κυβερνοεγκλήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η υφιστάμενη κατάσταση δείχνει ξεκάθαρα ότι η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε μεν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα, τις κατέστησε περισσότερο εκτεθειμένες σε κυβερνοεγκληματικές δραστηριότητες.


Αυξάνονται τα θύματα στην Ελλάδα
Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα του ίδιου Ευρωβαρόμετρου για τις εμπειρίες των ελληνικών ΜμΕ με κυβερνοέγκλημα κατά το τελευταίο 12μηνο. Κατά το περασμένο έτος, το 28% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία μορφή κυβερνοεγκλήματος.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των μικρών και μεσαίων εταιρειών είναι εμφανώς μεγαλύτερο και διαμορφώνεται στο 41%.
Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να μην αναφέρουν τα περιστατικά του κυβερνοεγκλήματος (44%), στα οποία έχουν πέσει θύμα.


Αντίκτυπος
Αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχουν τα περιστατικά των κυβερνο-επιθέσεων στις ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες, σχεδόν μία στις δύο (το 47%) απαντά ότι απαιτήθηκε επιπρόσθετος χρόνος, για να αντιδράσουν στην επίθεση (35% το αντίστοιχο ποσοστό των ευρωπαϊκών ΜμΕ).
Μια άλλη συνέπεια των κυβερνοεπιθέσεων που δέχτηκαν, επίσης πολύ σοβαρή, είναι το κόστος επισκευής ή ανάκτησης, το οποίο κλήθηκαν να επωμιστούν οι μικρές και μεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα: 29% των εταιρειών το αναφέρει ως δεύτερη πιο σημαντική επίθεση μιας κυβερνοεπίθεσης (24% στην Ε.Ε.).
Ο τρίτος πιο σημαντικός αντίκτυπος ενός περιστατικού παραβίασης της ψηφιακής ασφάλειας, σύμφωνα με το 23% των εταιρειών στην Ελλάδα, είναι ότι οι εργαζόμενοι παρεμποδίστηκαν στην εκτέλεση των καθημερινών τους εργασιών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 20%.


Πηγή: sepe.gr