image

Κατά 64% αυξήθηκαν οι κυβερνο-επιθέσεις στην Ελλάδα

Με αμείωτη ένταση εξελίσσεται η δράση του ψηφιακού εγκλήματος, με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να τροφοδοτεί την ένταση, με την οποία μαίνεται ο κυβερνο-πόλεμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research (CPR), οι κυβερνοεπιθέσεις, παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 28% το 3ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, με τον μέσο όρο των εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό να φτάνει τις 1.130 επιθέσεις.

"Παγκοσμίως, οι κυβερνο-επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 28%-1 στους 42 Οργανισμούς Υγείας επηρεάζεται από Ransomware παγκοσμίως"

Είναι ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα, για το ίδιο διάστημα, οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 64% συγκριτικά με το προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε οργανισμούς.

“Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την αιτία αυτής της αύξησης, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο συσχετιζόμενη με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που ενδεχομένως να επηρεάζει και την Ελλάδα”, σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζουν, βασικότερη για την αύξηση των περιστατικών που καταγράφονται αιτία είναι ότι οι ομάδες επιθέσεων, ανά τον κόσμο, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δελεάζουν καθημερινά τους στόχους τους, επιτυγχάνοντας επιθέσεις που τους εξασφαλίζουν μεγάλο κέρδος.

“Σε αυτό το τοπίο,  οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι κρατικοί οργανισμοί που αντικειμενικά έχουν κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά  και στην θωράκιση κυβερνοασφάλειας, οφείλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό τις επενδύσεις, αλλά και τη στρατηγική για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μειώνοντας το ρίσκο μιας επικείμενης επίθεσης”, σημειώνει στην ανάλυσή της η εταιρεία.
 

Στο στόχαστρο η υγεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research (CPR), ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη στόχευση, όσον αφορά τα ransomware το 3ο τρίμηνο του 2022, με έναν στους 42 οργανισμούς που επηρεάστηκαν από ransomware, σημειώνοντας αύξηση 5% ετησίως.

Ακολούθησε ο τομέας της παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου/Managed Service Provider (1 στους 43 οργανισμούς επηρεάστηκε, μείωση 25% ετησίως), ο οικονομικός/Τραπεζικός κλάδος (1 στους 49 οργανισμούς επηρεάστηκε από ransomware, αύξηση 17% από το περασμένο έτος και ο κλάδος Λιανικής/Χονδρικής, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση επιθέσεων ransomware σε ετήσια βάση, με 4,39% από το 3ο τρίμηνο του 2021.

Οι συμμορίες ransomware έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα νοσοκομεία, κυρίως λόγω της έντονης πίεσης που ασκείται σε αυτά για την κάλυψη τους σε ανάλογες περιπτώσεις. Η CPR προειδοποιεί τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου και μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, τόσο αυξάνουν οι επιθέσεις των χάκερ σε ώρες εκτός λειτουργίας, όταν η ασφάλεια θεωρείται λιγότερο έντονη.

 
Πρωτεία στην Ασία

Η Check Point Research παρουσιάζει, επίσης, σε αυτήν την έκθεση παγκόσμιες στατιστικές για συνολικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ανά περιοχή, με τον τομέα εκπαίδευσης/έρευνας και την Ασία να έχουν τα πρωτεία ως κορυφαίοι στόχοι στο σύνολο των κυβερνοεπιθέσεων. Η Ασία γνώρισε τον υψηλότερο όγκο κυβερνοεπιθέσεων με 1.778 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό κατά μέσο όρο.

Ο κλάδος, που δέχτηκε περισσότερες επιθέσεις το 3ο τρίμηνο του έτους για συνολικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ήταν αυτός της Εκπαίδευσης/Έρευνας, με μέσο όρο 2.148 επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα, αύξηση 18% σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2021.
 

Συμβουλές ασφαλείας:

- Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους ή/και κακόβουλους συνδέσμους.

- Μην ανοίγετε ποτέ μη αναμενόμενα ή μη αξιόπιστα συνημμένα.

- Αποφύγετε την αποκάλυψη προσωπικών ή ευαίσθητων δεδομένων σε phishers.

- Επαληθεύστε τη νομιμότητα του λογισμικού πριν από τη λήψη του.

- Μην συνδέετε ποτέ ένα άγνωστο USB σε υπολογιστή.

- Χρησιμοποιήστε ένα VPN όταν συνδέεστε μέσω μη αξιόπιστου ή δημόσιου Wi-Fi.

Πηγή: sepe.gr