Την ψήφο εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προσέλκυσε ο κλάδος της τεχνολογίας και το 1ο τρίμηνο του 2022. Ο τομέας πρωταγωνίστησε στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, καθώς πραγματοποιήθηκαν 58 συναλλαγές, αντλώντας $9,9 δισ.
Σε μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της αυτοματοποίησης των λειτουργικών τους διαδικασιών έχει οδηγήσει η πανδημία τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες στη χώρα μας επισπεύδουν τα επενδυτικά τους πλάνα, που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση και την εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2021 “Από τις πολύ-επίπεδες Κρίσεις στην Αβεβαιότητα”, που παρουσιάστηκε χθες. “Το εμπόριο και εν γένει η επιχειρηματικότητα, καλούνται να πορευτούν εν μέσω ενός ρευστού περιβάλλοντος, πλήρους μη αναμενόμενων προκλήσεων, όπου η μοναδική σταθερά θα είναι ενδεχομένως η ανατροπή”, αναφέρει η σχετική έκθεση.
Σε ψηφιακό επιταχυντή έβαλε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις η πανδημία και οι περιορισμοί, που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, οι εταιρείες στην Ευρώπη στράφηκαν στην τεχνολογία.
Δόλιες ιστοσελίδες, που υποκρίνονται συγκεντρώνουν βοήθεια για την Ουκρανία, εντοπίζουν όλο και συχνότερα οι αναλυτές στο λεγόμενο “σκοτεινό διαδίκτυο”. Η Check Point Research (CPR) έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν στο Darknet σελίδες απάτη για δωρεές σε βοήθεια της Ουκρανίας.
Σε ψηφιακό σπιράλ έχει βάλει η πανδημία τις επιχειρήσεις, με την Πληροφορική να βρίσκεται σταθερά υψηλά στην επενδυτική ατζέντα των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ψηφιακός προσανατολισμός στον τομέα των επενδύσεων δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες, παγκοσμίως, αλλά και - αν όχι κυρίως - τις μικρομεσαίες.
Οι άνθρωποι σήμερα εκτιμούν την αξία του Διαδικτύου περισσότερο από ποτέ, θεωρώντας ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη δεν θα συμβεί χωρίς καθολική πρόσβαση σε γρήγορο και αξιόπιστο Διαδίκτυο. Η σημασία της αξιόπιστης σύνδεσης στο Διαδίκτυο γίνεται σήμερα ακόμη πιο εμφανής λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας.
Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό, που διανέμεται ευρέως μέσω εφαρμογών παιχνιδιών στο επίσημο κατάστημα της Microsoft, εντόπισαν οι ερευνητές. Σύμφωνα με την Check Point Research (CPR), το νέο κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία Electron-bot, μπορεί να ελέγχει τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων των θυμάτων του, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Google και Sound Cloud.
Αδυναμία να αξιοποιήσουν στο έπακρο την κινητή τεχνολογία (mobile technology) έχουν ακόμη και σήμερα οι εταιρείες ανά τον κόσμο. Σε μια χρονική συγκυρία, όπου η ψηφιοποίηση παίζει κομβικό ρόλο στην επιχειρηματική λειτουργία, σχεδόν οι μισές εταιρείες (45%) αποτυγχάνουν να αξιοποιήσουν την κινητή τεχνολογία στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της μεταπανδημικής εποχής.
Έντονη είναι η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς το ψηφιακό περιβάλλον και όσον αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές. Το 28,9% των Ελλήνων, για παράδειγμα, δηλώνει ότι θα σταματήσει να επισκέπτεται τα φυσικά καταστήματα των τραπεζών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες.
Υψηλή παραμένει η ζήτηση, παγκοσμίως, για tablets και chromebooks, καθώς η πανδημία και οι νέες ανάγκες, που δημιουργεί, διατηρούν έντονο το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και καταναλωτών για συσκευές.
Έδαφος κερδίζουν οι ηλεκτρονικές αγορές πανευρωπαϊκά, με τους Έλληνες καταναλωτές να δίνουν και αυτοί ψήφο εμπιστοσύνης στο ψηφιακό κανάλι. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο και υπό το βάρος των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημικής κρίσης, το ποσοστό των Ελλήνων, που κάνουν online αγορές, αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Το προφίλ της, ως ένας ελκυστικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), χτίζει η Ελλάδα και κυρίως η ελληνική πρωτεύουσα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα έχει για την πενταετία 2017-2021 τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες.
Την 31η θέση ανάμεσα σε 138 χώρες ανά τον κόσμο καταλαμβάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις ταχύτητες του mobile Internet, που απολαμβάνουν οι Έλληνες χρήστες. Η μέση ταχύτητα σύνδεσης (download) μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα ήταν τα 51,42 Mbps τον Δεκέμβριο του 2021.
Πρόσφορο έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να βρουν το 2022 οι λεγόμενες εξελιγμένες, επίμονες ψηφιακές απειλές (APT).
Οι ηλεκτρονικές αγορές -και- στην Ελλάδα ήρθαν για να μείνουν γεγονός που επιβεβαιώνει η πορεία των online πωλήσεων στη χώρα μας, ακόμη και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.