image

Σημαντική βελτίωση στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο διαμορφώθηκε στις 105,7 μονάδες (από 92,9 μονάδες τον Ιανουάριο), σε πολύ χαμηλότερο, ωστόσο, επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 120,2 μονάδες.

"Σημαντική βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Φεβρουάριο"

Σύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, που διαμορφώθηκαν +22 μονάδες (από +5 μονάδες τον Ιανουάριο).

Βάσει της ίδιας έρευνας, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης βελτιώθηκαν αισθητά τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στις +39 μονάδες (από +26 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Επίσης βελτιώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες εντάθηκαν και από τις +21 μονάδες τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στις +44 μονάδες τον Φεβρουάριο.
 

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +44 μονάδες από +21 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τέλος, το 39% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε τον Φεβρουάριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Το 19% των επιχειρήσεων ανέφερε την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 24% τη χαμηλή ζήτηση και το 8% παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις, ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία.
 

Η εικόνα στην Ελλάδα


Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία για τέταρτο στη σειρά μήνα, καθώς ενισχύθηκε και τον Φεβρουάριο και βρέθηκε στις 107,5 μονάδες, έναντι 105,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Η άνοδος προήλθε από τη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, αν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί.

 
“Οι κύριες παράμετροι του διεθνούς περιβάλλοντος φαίνεται να παγιώνονται και οι έως τώρα επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στις αγορές ενέργειας και τον πληθωρισμό έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες, γι’ αυτό και οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι αυτόν τον μήνα. Εγχωρίως, η ανοδική τάση συγκλίνει με τα ιστορικά δεδομένα στις περισσότερες προεκλογικές περιόδους, όταν και καταγράφεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
 

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, μετά από την ανάκαμψη των τελευταίων τριών μηνών, διατηρήθηκε αμετάβλητος τον Φεβρουάριο στις 97,8 μονάδες στην Ε.Ε. και διαμορφώθηκε στις 99,7 μονάδες στην Ευρωζώνη, από 99,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η διατήρηση του δείκτη στην Ε.Ε. στα ίδια επίπεδα οφείλεται στην υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, η οποία αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση στο Λιανικό εμπόριο και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς οι προσδοκίες στις Κατασκευές διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης υποχώρησε, μετά από 2 μήνες ανάκαμψης, παρουσιάζοντας εξασθένιση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες, με τα αποθέματα και τις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών να διατηρούνται αμετάβλητα.

Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω, για 5ο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική τους κατάσταση, τους προσεχείς μήνες, αλλά και την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα βελτιώνονται και οι προβλέψεις τους για την γενικότερη κατάσταση.

Στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται αισιοδοξία στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων. Στις Υπηρεσίες, οι απαισιόδοξες προσδοκίες ήταν αποτέλεσμα εξασθένισης της τρέχουσας κατάστασης και των προβλέψεων για την ζήτηση.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών για την απασχόληση, η οποία αντισταθμίστηκε από την εξασθένιση του επιπέδου παραγγελιών.

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε στην Ισπανία (-2,0) και στην Γαλλία (-1,5), ενισχύθηκε στην Ολλανδία (+2,9), παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Γερμανία (+0,1) και την Ιταλία (+0,0), ενώ υποχώρησε οριακά στην Πολωνία (-0,2).

Πηγή:sepe.gr