image

Δίχτυ ασφαλείας από κυβερνοεπιθέσεις δημιουργεί η Ελλάδα

Τη θωράκιση υποδομών και υπηρεσιών του Κράτους από κυβερνοεπιθέσεις επιδιώκει η Ελλάδα μέσα από νομοσχέδιο, που φέρνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, το νέο θεσμικό πλαίσιο συζητήθηκε χθες και στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στη διάρκεια του 6th Athens Investement Forum.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Νοεμβρίου, με στόχο από τον Δεκέμβριο να γίνει νόμος του κράτους. “Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι υψίστης σημασίας. Η χώρα πρέπει να θωρακιστεί περισσότερο στο κομμάτι της κυβερνοάμυνας”, υπογράμμισε χθες ο κ. Παπαστεργίου. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι από την στιγμή που η “ομπρέλα” της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει, η χώρα πρέπει να θωρακιστεί.

“Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο φορέα, ο οποίος θα δίνει τις οδηγίες, θα ενημερώνει, θα είναι το βασικό σημείο ανταλλαγής των πληροφοριών και θα κάνει τους ελέγχους”, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι φορείς, που είναι υπεύθυνοι για την κυβερνοασφάλεια ξεπερνούν τους 70.

“Αυτό το νέο σώμα θα προσφέρει πολλή μεγαλύτερη ασφάλεια, στρατηγική και ορθές πολιτικές γύρω από την κυβερνοασφάλεια, αλλά και ένα καινούργιο οικοσύστημα, το οποίο πλέον ανοίγεται στην χώρα, διότι όλοι αυτοί οι φορείς θα χρειαστούν τη βοήθεια και τις υπηρεσίες του, προκειμένου να νιώθουν και να είναι πολύ πιο ασφαλείς”, κατέληξε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έρχεται το wallet

Απαριθμώντας τα επόμενα ψηφιακά στοιχήματα που έχει μπροστά του το Υπουργείο, ο κ. Παπαστεργίου, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, αναφέρθηκε στο νέο wallet, στο οποίο θα ενταχθούν υπηρεσίες, όπως η κάρτα της ΔΥΠΑ, του δακτυλίου, η νέα ταυτότητα και το δίπλωμα.

“Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα έγινε μια επανάσταση, κάτω από αντίξοες συνθήκες και φτάσαμε να κάνουμε κάτι το οποίο τα προηγούμενα χρόνια φαινόταν αδύνατο”, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας για όλες τις δράσεις και τα μεγάλα βήματα, που έχουν γίνει στον τομέα της πληροφορικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην χώρα μας.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη νέα έκδοση του gov.gr, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει το επόμενο διάστημα, ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα αποκτήσει τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον ψηφιακό βοηθό, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο gov.gr και θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την ψηφιακή αλληλεπίδραση κράτους-πολίτη. Πρακτικά, ο πολίτης θα περιγράφει ή θα εκφωνεί σε φυσικό λόγο τι είναι αυτό που θέλει να κάνει και ο ψηφιακός βοηθός θα απαντά στα ελληνικά.

Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε ο κ. Παπαστεργίου και την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.

“Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα έγινε μια επανάσταση, κάτω από αντίξοες συνθήκες και φτάσαμε να κάνουμε κάτι το οποίο τα προηγούμενα χρόνια φαινόταν αδύνατο”, κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Πηγή: Sepe.gr