image

Οι μισές επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων το 2024

Eπί ποδός πολέμου φέρνει τις επιχειρήσεις η έκρηξη των κυβερνο-επιθέσεων, με τις εταιρείες να αυξάνουν τάχιστα τις επενδύσεις τους στη θωράκιση έναντι των ψηφιακών απειλών. Ήδη, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στο ποσοστό των επιχειρήσεων, που έπεσαν θύμα παραβίασης δεδομένων με κόστος άνω του $1 εκατ., με το σχετικό ποσοστό να εκτινάσσεται σε 36% έναντι 27% έναν χρόνο νωρίτερα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον οι μισές επιχειρήσεις (52%) απαντούν ότι αναμένουν αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων μέσα στον επόμενο χρόνο. Ως απάντηση στο διογκούμενο κύμα των κυβερνοαπειλών, σύμφωνα με την ετήσια Μελέτη της PwC “Global Digital Trust Insights 2024”, οι προϋπολογισμοί, που αφορούν επενδύσεις στον κυβερνοχώρο, αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αναφορικά με τις εταιρείες που έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης ύψους άνω του $1 εκατ., αυτές σχεδιάζουν σε ποσοστό 88% να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της κυβερνοασφάλειας, ενώ, αντίστοιχα, οργανισμοί με κύκλο εργασιών άνω των $5 δισ. σχεδιάζουν αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 83%.

Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των φυσικών καταστροφών, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της πανδημίας και την αυξανόμενη ανισότητα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων κατατάσσουν την ψηφιακή τεχνολογία ως τον κορυφαίο κίνδυνο τον οποίο καλούνται να μετριάσουν τους επόμενους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι τρεις κοφαίες απειλές, που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο είναι: απειλές σχετικές με το cloud, επιθέσεις σε συνδεδεμένες συσκευές ΙοΤ και λειτουργίες hack-and-leak. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από το ένα τρίτο των εταιρειών δεν έχουν κάνει προσπάθειες διαχείρισης κινδύνου και μόνο μία στις τέσσερις έχει προβεί σε επενδύσεις προκειμένου να βελτιώσει την ανθεκτικότητά της στον κυβερνοχώρο.

Υψηλότερο το κόστος στην υγεία

Οι κλάδοι της υγείας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι εκείνοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή από κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Με βάση τα ευρήματα, κατά το 2023, το μέσο κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης παγκοσμίως ήταν $4,4 εκατ., ενώ - ειδικά στον τομέα της υγείας - το κόστος ήταν 25% υψηλότερο, φτάνοντας τα $5,3 εκατ. Αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όσο αυξάνεται το μέγεθος της εταιρείας, αναλόγως αυξάνεται και το μέσο κόστος από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Εταιρείες με αξία μεγαλύτερη των $10 δισ. αναφέρουν ότι το σχετικό κόστος ανέρχεται σε $7,2 εκατ., ενώ εκείνες με αξία χαμηλότερη από $1 δισ. αναφέρουν ζημιές $1,9 εκατ. κατά μέσο όρο.

Η άνοδος του “DefenseGPT”

”Μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο του Generative AI (GenAI), καθώς σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι Επικεφαλής Ψηφιακής Ασφάλειας (CISO) και οι Διευθυντές Πληροφορικής (CIO) θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την εκτίμηση του 52% των ερωτηθέντων ότι το GenAI θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις τους επόμενους 12 μήνες.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε κορυφαίες θέσεις επιχειρήσεων εξέφρασαν ενθουσιασμό για τις δυνατότητες του GenAI. Το 77% συμφώνησε ότι “το Generative AI θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να αναπτύξει νέους επιχειρηματικούς τομείς εντός των επόμενων τριών ετών”.

Στο μεταξύ, το 74% συμφώνησε ότι “η προσωπική χρήση του Generative AI από τους εργαζόμενους θα οδηγήσει σε απτές αυξήσεις στην παραγωγικότητά τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες”, ενώ το 75% πως “οι παραγωγικές διαδικασίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε έναν οργανισμό θα αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων μέσα στους επόμενους 12 μήνες”.


Πηγή: sepe.gr