image

Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για το ΑΙ αποκτά η Ελλάδα

Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) συστήνει η Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύσταση της Επιτροπής, που θα λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό, κρίθηκε απαραίτητη με δεδομένο τον εκθετικό ρυθμό εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα έχει κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας ενόψει των εξελίξεων, που φέρνει το ΑΙ και οι εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας, “στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας”.

Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες, που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

“Η κυβέρνηση θα ασχοληθεί ενεργά με τις μεγάλες προκλήσεις, που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ήδη παρούσες. Δεν αφορούν το μέλλον, αλλά το παρόν. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της, πριν η τεχνητή νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας. Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας, που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο”, σχολίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρμοδιότητες

Η Επιτροπή, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από διαφορετικά πεδία ενασχόλησης με την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ, με εστίαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της  κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τους τομείς, όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της ΤΝ και να υποδείξει τρόπους, ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεισφέρει τις εθνικές θέσεις στον ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ.

Τέλος, θα καταγράφει τις δυναμικές τάσεις και θα διερευνά τις μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας.

Τα μέλη της Επιτροπής

Τα μέλη της Επιτροπής είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, ο οποίος και αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής, ο Κίμωνας Δρακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια, ο Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος”, η Βασιλική Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, ο Γεώργιος Παγουλάτος, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, η Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, μέλη της Επιτροπής είναι ο Ιωάννης Πήτας, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Τιμολέων Σελλής, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας "Αρχιμήδης" του Ερ. Κέντρου "Αθηνά", ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, Αντιπρόερδος του Endeavor Greece - Εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures - Μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ο Ιωάννης Τασιούλας, Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής.

Πηγή: sepe.gr